שותפות עסקית יכולה להיות בין שני אנשים אשר מכירים זמן רב, אנשים זרים שחולקים רעיונות וערכים משותפים ובעיקר בין שניים או יותר אנשים שרוצים ומוכנים להתקדם יחדיו כדי להשיג את אותה המטרה. הקמת עסק עם שותף יכולה להביא להישגים יוצאי דופן כאשר לעתים "טובים השניים מהאחד" אך לעתים השותפות דווקא מקבילה.
להקמת עסק עם שותף יש יתרונות וחסרונות כאשר בחירה נכונה של השותף, פעילות תקינה ותוכנית משותפת, מגדילים את סיכויי ההצלחה. שותפות היא מערכת יחסים ובכתבה זו אנחנו חברת FRONTIS – ייעוץ עסקי נרד לעומקה, ליתרונות ולחסרונות וגם ניתן לכם טיפים ליצירת שותפות מוצלחת.
היתרונות של הקמת עסק עם שותף
ייעוץ שיווקיכהקמת עסק כשותפים יכולה להביא איתה יתרונות רבים ובמיוחד כאשר מוצאים את השותפות הנכונה ומסתכלים בעיניים פקוחות על האתגרים שבדרך. אלו הם חלק מהיתרונות שיכולים להיות לשותפות:
ידע נרחב – שני אנשים מביאים איתם לשותפות יותר ניסיון וידע לעומת אדם אחד. הקמת עסק עם שותף ובמיוחד אחד שמביא איתו ידע המתאים באופן ספציפי לעסק, יכולה להיות יתרון משמעותי. בעלי עסקים רבים יכולים למצוא את עצמם כשהם לא בטוחים בתחום מסוים ובמצב זה הם יכולים "לנחש" מה הפתרון הנכון או לשלם ליועץ. אם כל אחד מהשותפים מביא ידע בעל ערך לעסק, שני הצדדים מרוויחים.
פיתוח רעיונות על בסיס ניסיון – עסק דורש לא רק מקום אלא רעיון מיוחד, שונה ושיתוף פעולה בין שניים או יותר מאפשר להגיע לרעיונות יוצאי דופן. יחד קל יותר לצאת מהקופסה, למצוא את הייחודיות של העסק ומלכתחילה ליצור עסק שונה מכפי שכבר קיים. כאשר כל אחד מהשותפים מביא ניסיון קודם, בעסק, במקום עבודה רלוונטי או אפילו ניסיון חיים, הניסיון מהווה תוספת משמעותית שיכולה לסייע להצלחה העסקית. בעזרת ייעוץ שיווקי תוכלו לקחת את העסק שלכם כמה צעדים קדימה!
הפחתת ההשקעה הראשונית – כדי להקים עסק יש צורך במימון ולא תמיד כדאי ללכת לבנק לשם כך או לא תמיד כדאי ללכת לבד לבנק (או לכל גורם פיננסי אחר). שותפות פותרת לא פעם את נושא המימון כשהיא מפחיתה את כובד המימון העצמי ומחלקת אותו בין שני גורמים או יותר. כמו כן, יש לציין כי קל יותר להגיע למשקיעים כשותפים לעומת הגעה באופן עצמאי. כך או אחרת, נטל המימון יכול להיות פשוט יותר בשותפות ולהבדיל בין הקמה לבין המתנה עם הרעיון.
חלוקה בעומס העבודה – העבודה בעסק יכול להיות עמוסה מאד ובכל רגע הבעלים צריך לקבל עוד החלטה ולבצע עוד פעילות. שותפות מפחיתה את עומס העבודה וזאת בלי להתחייב לעובד אשר מקבל תשלום קבוע, משכורת והטבות. מעבר לחלוקה, בשותפות יש אינטרס משותף כששני הצדדים רוצים להצליח ולכן כל אחד צפוי לעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר, מה שמקטין עלויות ומגדיל תפוקה.
החסרונות של הקמת עסק עם שותף
לצד היתרונות הרבים של הקמת עסק עם שותף, יכולים להיות גם חסרונות כאשר אם לא יודעים להתגבר עליהם אלו עלולים לפגוע משמעותית בסיכויי ההצלחה של העסק. כדי להתגבר על החסרונות חשוב קודם כל להכיר אותם:
דעות שלא מתיישבות זו עם זו – שותפים אשר לא מצליחים להגיע להסכמה בניהם יתקשו לקבל החלטות והתוצאה עלולה להיות מתח ופגיעה משמעותית בעסק. חלוקת הדעות יכולה לגעת כמעט בכל תחום, מאילו מוצרים ושירותים להציע ללקוחות דרך פרסום ועד החלטה האם למכור את העסק או לא. יש לכך פתרונות ועליהם אפשר לקרוא בטיפים המופיעים בהמשך.
חלוקת רווחים – נושא חלוקת הרווחים עומד במרכז הדילמה האם לפתוח עסק עם שותף או לא. מצד אחד פתיחת עסק במשותף מאפשרת לחלק את העבודה ואת המימון הראשוני. מצד שני הדבר אומר שיש לחלק את הרווחים כשאלו יגיעו ויתכן שכל אחד היה רוצה ליהנות מכל הרווחים או להביא עובד זול יותר משותף. במקרה זה יש לבחון האם השותף מביא יכולות שיובילו לרווחים גבוהים יותר לעומת פתיחת עסק לבד.
חוסר ביטחון כלפי השותף – הקמת עסק עם שותף דורשת הרבה יותר מאשר חלוקת תפקידים. השותפות מחייבת את שני הצדדים לבטוח זה בזה ולפעול מתוך אמונה שכל אחד עושה את המרב למען ההצלחה המשותפת. במקרה וישנו חוסר ביטחון ביכולות של השותף, ערעור על ההחלטות שלו ותחושות שליליות כלפיו, התוצאה עלולה להיות ניהול כושל ופגיעה בשני הצדדים עד לפירוק השותפות או סגירת העסק.
7 טיפים ליצירת שותפות מוצלחת
מבט על היתרונות והחסרונות של הקמת עסק עם שותף מצביע על כך שישנם יתרונות רבים אך גם חסרונות משמעותיים שיכולים לפגוע בהצלחה העסקית. כדי להצליח במשימה ולבנות עסק שהשותפות בו תורמת יותר מאשר פוגעת, כדאי לאמץ את הטיפים הבאים:
בחרו את השותף המתאים לעסק
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לבחור את השותף המתאים לעסק. לא תמיד החבר הכי טוב הוא גם האדם המתאים למשימה ולא תמיד מישהו מהתחום הוא האיש הנכון. בבדיקת השותפות יש לשאול מה בעצם האדם היחיד צריך, אילו תכונות חסרות לו ואיזה ניסיון יכול לתרום לעסק. על אף שנשמע פעמים רבות שכדאי ששני השותפים יכירו היטב את התחום, בעסקים כדאי דווקא למצוא שותף שיכול להשלים את החסר, מבחינת ידע, תכונה מיוחדת, קשרים ועוד.
כתבו חזון ואת ערכי העסק
כבר בשלב הראשון בו עולה המחשבה על לפתוח עסק בשותפות כדאי להתחיל לכתוב את החזון ואת ערכי העסק. קל מאד להקים עסק בשותפות אך קשה לשמור על העסק פעיל ומצליח. כדי לוודא ששני הצדדים מסכימים זה עם זה על אופן הפעילות ועל הכיוון העסקי, כדאי לשבת יחדיו, לכתוב חזון ולהגדיר את הערכים במשותף. כדאי מאד לבצע את התהליך עם יועץ עסקי, גם אם העסק לא הוקם באופן רשמי.
החליטו על חלוקת תפקידים
המטרה של השותפות היא להגדיל את הכוח ולכן במקום ששני השותפים יהיו מעורבים בכל מה שקורה בעסק כדאי להגדיר מראש מי אחראי על איזה תחום. יכול להיות שאחד טוב יותר בפיתוח ואחר טוב יותר במכירות ויכול להיות שאחד טוב ביצירת קשרים והאחר טוב יותר בניהול. חשוב להבין את היכולות של כל אחד ולבצע חלוקת תפקידים כך שהעסק יוכל לעבוד היטב ובאופן חלק.
שמרו על תקשורת טובה וחיובית
שותפות היא קודם כל מערכת יחסים ולכן יש לשמור על תקשורת טובה וחיובית. חשוב מאד לראות את הצדדים הטובים של השותף, אך גם לדעת להעיר ולהאיר לו כשיש צורך, בדרך שאפשר לקבל אותה. אם ישנן אי הסכמות קשות בין הצדדים או אם נדמה שהתקשורת "לא עובדת", כדאי מאד לפנות ליועץ עסקי ולראות כיצד אפשר להתגבר על הקשיים ולעלות על דרך המלך.
בחרו בורר מבעוד מועד
בעיקר בשותפות בין שני אנשים אי הסכמה יכולה להוביל לעצירת העסק או להתפשרות משמעותית של צד אחד ולכן אי שביעות רצון. כדי לפעול באופן רצוף, גם כשישנן אי הסכמות, כדאי לבחור בורר אשר יהיה מוסכם על שני הצדדים ושיוכל לעזור לשותפים כשאלו לא מסכימים זה עם זה. רוב השותפים לא צריכים את הבורר ביום יום אך אם הם מוצאים עצמם מול התלבטות גדולה ואי הסכמה מהותית, הוא בהחלט יכול לעזור ורצוי להסכים על האדם המתאים כבר בשלבי ההקמה הראשונים.