הקמת עסק נשמעת כמו חלום של ממש עבור לא מעט אנשים. אז מדוע נסגרים בישראל עשרות אלפי עסקים מדי שנה? התשובה לכך לא אחידה ויש שיגידו בעיות פיננסיות, חוסר מימוש עצמי, עבודה קשה מדי ועוד רבות.
עסקים אשר רוצים להצליח צריכים לקחת את המושכות לידיים, להבין כי עומדות לפניהם החלטות רבות שיהיה עליהם לקבל מדי יום, להכיר בעובדה שכן, הם יטעו, אך שיש אפשרות ללמוד בדרך. לעתים הטעויות הן חלק מהתהליך אך מרבות מהן אפשר להימנע תודות ללמידה והבנה מהן. אילו טעויות נפוצות בניהול העסק ואיך להימנע מהן – בכתבה.
עבודה ללא תוכנית עסקית
אחת הטעויות של עסקים רבים היא עבודה ללא תוכנית עסקית. הם עושים את מה שהם חושבים לנכון, להקדים ולהגדיר מטרות, להבין את העלויות של הפעולות השונות ולחשב את פוטנציאל הרווחים. הכנת תוכנית עסקית יכולה לדרוש השקעה של זמן, אך היא יוצרת שביל לפעילות ומסייעת להבין כיצד נכון לפעול.
הסיבות לכך שעסקים עובדים ללא תוכנית יכולות להיות: חוסר ניסיון בבניית תוכנית, חוסר זמן, לחץ ועוד. כל אלה עלולים להוביל למצב בו העסק פועל בלי לדעת מה הצעד הבא שלו. הדרך להימנע מכך היא ללמוד כיצד לבנות תוכנית או להיעזר ביועץ עסקי, באופן נקודתי או כחלק מתהליך ייעוץ ולכתוב יחד תוכנית שתתאים בדיוק לעסק.
חוסר היערכות פיננסית
העסק חייב להיות מוכן להוצאות הבאות ולדעת מאיפה יבוא הכסף. בעיה של חוסר היערכות פיננסית מאפיינת עסקים בתחילת הדרך אשר לא ביצעו חישוב נכון של הפעילות (פעמים רבות בשל דילוג על הכנת תוכנית עסקית), עסקים שיוצאים במהלך חדש ועסקים שנתקלו מסיבות שונות בקשיים.
תכנון נכון של הכספים צריך להתבצע לא רק בהקמת העסק אלא גם אחת למספר חודשים. חשוב להטמיע תוכנות ופעולות שיעזרו לעסק לראות את התמונה הפיננסית המלאה, להבין מה נחוץ לו ולדאוג לכך שהוא יוכל להמשיך לפעול.
לקיחת הלוואות יקרות וחוסר אשראי
סעיף זה הוא המשיך ישיר לחוסר היערכות פיננסית. פעמים רבות עסקים מבינים שהם "על הקצה" והם חייבים ליטול הלוואה. כשהם עם "הגב לקיר" הם חייבים לקבל את מה שיציעו להם והפתרונות עשויים להיות יקרים מאד.
במקום לקחת הלוואה ברגע האחרון טוב יותר להסתכל על התמונה הפיננסית המלאה, להבין לאן העסק הולך ולהגדיר את הצרכים של העסק. עם כל המידע יש לבחון את האפשרויות ולבחור את הטובה ביותר כשמעבר לבנק ישנם גופים שתומכים בעסקים עם הלוואות בתנאים מועדפים. אותם גופים יכולים לסייע אך פעמים רבות לוקח זמן מה לאישור הבקשה לקבלת הלוואה.
תמחור מוטעה
עסק צריך להיות רווחי, אך לא תמיד קל לדעת כמה כל מוצר או שירות אמור לעלות. תמחור הוא עולם ומלואו וכל עסק חייב לדעת מהן עלויות התקורה שלו (העלויות שיחולו עליו בלי קשר לקניית סחורה ולגובה המכירות), כמה עולה כל מוצר וגם כמה גובים המתחרים על מוצר או שירות דומה.
תמחור מוטעה עלול להוביל לקושי בגיוס לקוחות במקרים מסוימים ולקושי לייצר רווחים במקרים אחרים ואפילו להפסד של ממש. לא פעם עסקים מגלים שיש להם קהל לקוחות, אפילו כזה שממליץ עליהם ואוהב אותם, אך הם לא מרוויחים כסף כפי שהם צריכים להרוויח.
התעלמות מטכנולוגיות מתקדמות
אנחנו חיים בעולם טכנולוגי וישנם פתרונות מתקדמים שיכולים לעזור כמעט לכל עסק. החל ממערכת CRM, מערכת חשבוניות ועד בוטים שיכולים לתת מענה בכל שעה של היום ועוד. התעלמות מהפתרונות הקיימים היום מאפשרים לעסק להמשיך לעבוד כמו פעם אך לא כמו שעסקים מתקדמים עובדים.
לא פעם הסיבה לכך שהעסק לא מתייחס לטכנולוגיות הקיימות היא חוסר ההכרות עם הפתרונות או חוסר ההבנה שיכול להיות פתרון פשוט למשהו מורכב. גם במקרה זה יועץ עסקי יכול לזהות את נקודות החולשה, אלו שפוגעות ברווחיות של העסק או נושאים שאפשר לפתור בזמן קצר יותר והוא יכול להמליץ על פתרונות שהוא מכיר ושיעזרו לקדם את העסק.
הימנעות מקבלת עזרה חיצונית
לא קל לנהל עסק ובוודאי לא עסק קטן או עסק שעובד לבדו. אדם אחד לא אמור ולא יכול לדעת הכל מהכל, הוא לא יכול ללמוד את כל הנושאים אבל הוא כן יכול להביא עזרה חיצונית. יותר מדי עסקים מנסים לבצע את כל הפעולות בכוחות עצמם: ניהול העסק, ניהול הכספים, שיווק, מכירות, שימור לקוחות וכמובן, ביצוע העבודה בפועל.
היום אפשר להביא עזרה חיצונית גם בלי להיכנס להתחייבויות גדולות. החל מעזרה של גרפיקאי, שירותי מזכירות מצומצמים והוצאת העבודה לגורם נוסף. העסק יכול לשמור על ליבת הפעילות שלו, על הלקוחות
צמיחה גדולה מדי במהירות
כל עסק רוצה לגדול ולצמוח, להשיג יותר לקוחות ולהגדיל את הרווחים. רבים מדי רוצים לצמוח מיד ובמהירות והם מגלים כי הם לא יכולים לעמוד בגדילה. לא תמיד יותר לקוחות = יותר רווח. לפעמים הגדילה אומרת שצריך להעסיק עוד עובדים, להביא מכונות ולעבוד בשיטות שלאו דווקא רווחיות או שלא נמדדו ולא תוכננו כי יש צורך לספק את הסחורה או השירות.
הצמיחה המהירה יכולה לקרות בתחילת העסק והיא יכולה לקרות בשלבים מאוחרים שלו. היא עלולה ליצור מצב בו העסק לא מתכנן את הפעולות שלו כראוי ולכן הוא לא הולך בכיוון הרצוי. ישנן שתי דרכים לטפל בכך: הראשונה היא לתכנן את הגדילה מראש ואת גיוס הלקוחות באופן שיתאים לעסק. השנייה, במקרה והעסק כבר צמח היא לעצור לרגע, לחשוב כיצד הכי נכון להתנהל ואף להתייעץ עם גורם חיצוני שיוכל להציע פתרונות מתאימים למצב הנוכחי.
הסתמכות על מעט לקוחות גדולים
מעבר לכך שעסקים רוצים לגדול, פעמים רבות הם רוצים שיהיו להם לקוחות גדולים שההכנסה מהם תהיה בהתאם. אם העסק יכול לשרת לקוחות רבים וגדולים, אין כל בעיה עם זה, אך אם הוא מסתמך על שניים/ שלושה לקוחות גדולים הוא למעשה תלוי בהם (עד כדי כך שלפעמים הוא מתנהל יותר כמו שכיר ופחות כמו עסק).
הסתמכות על מעט לקוחות גדולים שמה את העסק בסיכון כשהוא עלול למצוא את עצמו מפסיד במקרה ואחד הלקוחות יפסיק לעבוד איתו (יכול לקרות בעקבות סיבות רבות שלא תלויות בעסק, במחירים או בשירות). הפתרון לכך הוא לדאוג לכך שאף לקוח לא יעלה על 20% מהכנסות העסק ודאגה לתמהיל לקוחות שהעסק יוכל לשרת.
שיווק ללא שימור
בעידן הדיגיטלי נראה לא פעם שקל מאד לפרסם את העסק. האמצעים זמינים לכולם ובתקציב המתאים אפשר להביא עוד לקוחות לעסק או לפחות לקוחות מתעניינים. עסקים חייבים להבין כי יצירת התעניינות אינה מספיקה וגם לא מכירה ראשונית.
פעולת השיווק חשובה אך חשוב לא פחות לשמור על הלקוחות הקיימים, להפוך אותם ללקוחות ממליצים (שגרירי העסק) ולהמשיך את הפעילות אתם. שימור לקוחות זול פי 5 לעומת הבאת לקוח חדש ולכן כל עסק צריך לחשוב על שרשרת השיווק, המכירה והשימור ולדאוג לפנות את המשאבים הנדרשים כדי שתקציבי הפרסום יהיו תואמים למציאות ושהעסק תמיד יהיה רווחי.