מהו תזרים מזומנים?
תזרים מזומנים הינו מונח המתייחס לזרימת הכסף אל העסק ומתוך העסק לאורך תקופה. פרמטר זה נחשב לאחד המדדים החשובים ביותר לניהול פיננסי מכיוון שהוא מצביע באופן ברור על מצבו הפיננסי של העסק והינו מדד לבריאות הפיננסית שלו.
כשעסק יודע לנהל בצורה נכונה את תזרים המזומנים שלו הוא יכול להימנע ממשברים כלכליים ולכוון את העסק לצמיחה כלכלית.
- בניית תזרים מזומנים נכון בעסק - מה חשוב לדעת
- בניית תזרים מזומנים נכון בעסק היא אבן יסוד להבטחת יציבות וצמיחה פיננסית לאורך זמן.
- ניהול תזרים מזומנים חכם כולל מעקב שוטף אחר הכנסות והוצאות, תכנון תקופתי מדויק וניהול תחזיות פיננסיות.
- כלים ושיטות מתקדמות מאפשרים לזהות בעיות פוטנציאליות מוקדם ולבצע התאמות בהתאם לשינויים בשוק.
- פרונטיס מתמחה בליווי פיננסי לעסקים, ומספקת פתרונות מותאמים אישית לניהול תזרים מזומנים, לשיפור התפקוד הכלכלי ולהגדלת הרווחיות.
בניית תזרים מזומנים יכולה להבדיל בין עסק מצליח לבין עסק מדשדש ואף סגירה. הדבר נכון לעסקים קטנים, ארגונים וחברות גדולות כשהכסף מניע את הפעילות העסקית ומאפשר להמשיך להתקיים ולגדול. הבנה של המצב הפיננסי ויצירת תחזיות עתידית מאפשרת לעסק לקבל החלטות חכמות המבוססות על התמונה האמיתית ולהימנע ממשברים.
יותר מדי עסקים מוצאים עצמם בשלב מסוים כשאין להם כסף. העצוב הוא שרבים מהם פעילים, עם לקוחות שאוהבים את השירותים שלהם ועם מוצרים איכותיים. הסיבה לכך אינה חוסר הצדקה של הרעיון אלא אי הבנה של המצב הפיננסי וקושי לתכנן את הכספים בטווח הקרוב והרחוק.
חשיבות ניהול תזרים מזומנים נכון בעסק
רגע לפני שאפשר להבין כיצד נכון לבנות את תזרים המזומנים, יש לגעת בחשיבות הנושא. העסק מניע עצמו תודות לכסף שיש לו. הכסף מאפשר לו לעבוד, להעסיק, לרכוש ולפעול להגשמת החזון שלו. כאשר ישנה בעיית כספים שיכולה לנבוע מרווחיות נמוכה ויכולה לנבוע מתכנון לא נכון של התזרים.
בעיית תזרים אומרת שעל פניו העסק אמור להרוויח, יתכן שהוא גם מתמחר נכון את מוצריו ושירותיו, אך מסיבות שונות אין לו כסף כאן ועכשיו. חוסר בכסף זמין מוביל לכך שהעסק לא יכול לגדול, הוא מחייב אותו לא פעם לקחת אשראי, לעתים הלוואות ולהיות תלוי בגורמים חיצוניים.
תזרים מזומנים משקף את תמונת המצב של העסק ובכלל זה כל ההתחייבויות, ההלוואות, האשראי, הנכסים וכל ההכנסות והמלאי. המטרה היא להגיע תמיד למצב חיובי כשהעסק יכול להמשיך לפעול, לגדול ולהימנע מלקיחת "כספים יקרים" אשר אולי יעזרו לו להמשיך להתקיים אך עלולים להכביד עליו בעתיד הקרוב והרחוק.
איך בונים תוכנית תזרים מזומנים בייעוץ עסקי?
שלב ראשון – הגדרת זמנים
קביעת מסגרת הזמן של תוכנית תזרים המזומנים – חודשית, רבעונית, שנתית.
שלב שני – רישום הכנסות העסק
רישום כל ההכנסות של העסק הנכנסות אליו ממכירות מוצרים או מאספקת שירותים, כולל כספי מענקים, השקעות או הלוואות.
שלב שלישי – רישום הוצאות העסק
רישום כל הוצאות העסק הכוללות: תשלומי משכורות לעובדים, תשלומים לספקים, הוצאות חודשיות שוטפות, דמי שכירות, עלויות תפעול ויצור, עלויות שיווק ופרסום, החזרי הלוואות, מיסים וכדו'.
שלב רביעי – חישוב תזרים המזומנים הנקי
התחשיב נעשה ע"י הפחתת ההוצאות הצפויות מההכנסות הצפויות. תוצאה חיובית מצביעה על ניהול כספי תקין ועל עסק יציב ורווחי. תוצאה שלילית מצביעה על הצורך לבצע שינוי בניהול הפיננסי של העסק, שצריך להתבטא בהקטנת הוצאות, הגברת המאמצים להגדלת ההכנסות ועל צורך לגייס הון נוסף לתפעול העסק.
שלב חמישי – הכנת רזרבות פיננסיות
בבניית תוכנית תזרים מזומנים בייעוץ עסקי חשוב לתכנן הכנת רזרבות פיננסיות למצבים שבו העסק עלול להיקלע למצוקה כלכלית, בעקבות: עיכוב בתשלומי לקוחות, צורך לתשלום הוצאות בלתי מתוכננות, תקופות של ירידה בהכנסות וכדו'.
קיימים כמה סוגים של תזרים מזומנים
- תזרים מזומנים נכנס שהינו הכסף שנכנס לעסק ממכירות שירותיו או מוצריו, מהשקעות, מגיוס הון, מהלוואות וכדו'.
- תזרים מזומנים יוצא שהינו הכסף שיוצא מהעסק בעקבות תשלום הוצאות שוטפות, משכורות לעובדים, תשלומים לספקים, דמי שכירות, החזרי הלוואות וכדו'.
- תזרים מזומנים נקי שהינו סכום הכסף שנכנס לעסק לאחר ההורדה של הסכום היוצא ממנו. כלומר: הרווח הנקי של העסק.
כשתזרים המזומנים חיובי – המסקנה היא שהעסק מרוויח יותר ממה שהוא מוציא.
כשתזרים המזומנים שלילי – המסקנה היא שהעסק מוציא יותר כסף ממה שהוא מרוויח. זהו כמובן מצב שאף עסק לא רוצה להגיע אליו, מכיוון שהוא מסמל שהעסק אינו רווחי.
מדוע חשוב שתזרים המזומנים של עסק יהיה חיובי?
- כל עסק חייב שיהיו לו עודפי כספים כדי לכסות את הוצאותיו ועדיין להישאר ברווח. אם המצב אינו כזה, המסקנה היא שקיימת בעיה בניהול הפיננסי של העסק.
- ניהול פיננסי תקין המתבטא בתזרים מזומנים חיובי הינו הכרחי לתכנון פיננסי עתידי של העסק כדי להתפתח ולגדול.
- ללא תזרים מזומנים חיובי, העסק אינו יכול להחזיר חובות או הלוואות שלקח.
- תזרים מזומנים שלילי עלול להביא את העסק למשבר פיננסי ולהפסדים כספיים גדולים.
הגורמים המובילים לבעיית תזרים מזומנים
כאשר העסק פועל באופן תקין ויש לו כספים כל הזמן, הוא יכול להמשיך לבצע את מה שתכנן ולשמור על רווחיות לאורך זמן. נושא התזרים הוא אחד הנושאים הרגישים בעסק ולא במקרה כאשר ישנם מספר גורמים שעשויים להוביל לבעיות בתחום:
א. תכנון פיננסי שגוי
תכנון לא נכון של הכספים יכול להוביל להתחייבויות גדולות שמקשות על תזרים המזומנים ואף לכאלו שמכניסות את העסק לקשיים של ממש. קניות גדולות כאן ועכשיו, התחייבויות לתשלומים עתידיים, שכירות גבוהה, העסקת עובדים רבים, לקיחת שירותים יקרים ונוספים יכולים לעזור לעסק ויכולים לפגוע בו במקרה של תכנון לא נכון.
עסק אשר מתכנן את ההוצאות שלו ומתבסס על תחזית הכנסות שמרנית יוכל להוציא כספים בלי לפגוע בעצמו. העסק לא חייב לצמצם כל הוצאה וישנם שירותים רבים שיכול להיות שיכולים לעזור לו, אך הוא חייב לדעת מהיכן הוא ישלם ולוודא שיוכל לעמוד בכל התחייבות שלקח על עצמו. במסגרת תהליך ייעוץ עסקי, אנו בחברת Frontis בונים יחד איתכם את התכנון הפיננסי. באפשרותכם להתחיל תהליך ליווי של ייעוץ כלכלי לעסקים בלבד. >>
ב. קבלת כסף בעתיד
אם תכנון שגוי הוא תוצאה של עסק שלא רואה את התמונה המלאה, קבלת כסף עתידי היא "מנהג" מקובל בישראל ובעיקר במגזרים ציבוריים. רבים מהעסקים מוצאים עצמם מממנים את הפעילות שלהם והשירותים שהם נותנים כשבעוד שהם מוסרים סחורה או נותנים שירות כאן ועכשיו, הם מקבלים את הכסף רק לאחר חודש ולעתים אף שלושה חודשים ויותר.
אחד הדברים שכל עסק צריך להביא בחשבון הוא מתי הוא יקבל את העסק. אם ניתן לקבל את הכסף מראש, מה טוב, אך אם התשלום שנקבע יגיע לעסק בעתיד, עליו לעשות את החישובים הנכונים ולוודא שמבחינת תזרים הוא יוכל להמשיך את הפעילות. לפעמים בעיית התשלום העתידי פוגעת דווקא בעסקים שגדלים מאד, במהירות, כשלמעשה הם לא רק זוכים לפרויקטים גדולים ולקוחות נוספים אלא גם מגדילים בצורה משמעותית את ההתחייבויות ולא תמיד הם יכולים לעמוד בהן.
ג. חובות של לקוחות
אחת הבעיות של קבלת כסף בעתיד היא משיכת התשלומים מצד הלקוחות והצטברות של חובות. נכון, הלקוחות יודעים מתי הם מתבקשים לשלם, אך עסקים רבים מדי מכירים לקוחות שמנסים למשוך את תאריך התשלום מעבר למה שנקבע וכאלה שבסוף נעלמים ונשארים חייבים.
הצטברות חובות כלפי העסק היא מצב חמור בו העסק כבר הוציא כספים, מסר סחורה ושירות ולמעשה מימן את הלקוח בלי לראות תמורה. הדבר יכול להוביל לפגיעה כלכלית משמעותית כשהדרך להימנע מכך היא לבצע בדיקה מקדימה של הלקוח, לא לקחת עבודות גדולות מדי מלקוחות לא מוכרים וגדילה הדרגתית.
איך לזהות בעיות בתזרים המזומנים של העסק?
חשוב לעקוב אחרי סימנים המאפיינים את המצב של בעיות בתזרים המזומנים:
1. הוצאות העסק גדלות מהר יותר מההכנסות
ההוצאות הקבועות של העסק גדלות, בעוד שבמקביל אין גדילה בהכנסותיו וברווחיו. מצב זה גורם לבעיה של תזרים מזומנים ולהפסדים כספיים המסכנים את יציבות העסק. אם המצב הזה נמשך לאורך זמן, העסק עלול להגיע למצב של הפסקת פעילותו.
2. לעסק אין מספיק כסף נזיל
זהו מצב שבו לעסק חסרים מזומנים לתשלומים שוטפים והכרחיים לתפקודו, כגון: לתשלומי משכורות, לשכירות, לתשלומים לספקים, לתשלום מיסים , ארנונה, מים וחשמל וכדו'.
במצב זה העסק נאלץ לדחות את תשלומיו לספקים או לקחת הלוואות כדי לכסות את אותן הוצאות שוטפות.
3. שימוש מוגבר באשראי בנקאי או בהלוואות לכיסוי הוצאות שוטפות
מצב שבו עסק מוצא את עצמו משתמש באשראי או בכספי הלוואות באופן תכוף ומגדיל כך את התחייבויותיו הפיננסיות, ללא כל צפי להגדלת הכנסותיו. הישענות זו על מסגרות אשראי ועל הלוואות "עולה" לעסק בתשלום ריביות גבוהות, דבר זה מקזז עוד יותר ברווחיותו וכן עלול לפגוע בדירוג האשראי שלו בבנקים.
4.מנגנון גביית הכספים מהלקוחות אינו פועל כנדרש
גביית תשלומים מלקוחות הינה אחד מהדרכים של צבירת רווחים לעסק. כשנוצר מצב של עיכוב בתשלומי הלקוחות, נוצר גם במקביל פער תזרימי: העסק מספק שירותים, אולם התשלום מתקבל באיחור רב. כך נוצרת ירידה מתמשכת בתזרים המזומנים הנקי לאורך זמן ורווחי העסק מצטמצמים.
הדרך הנכונה לבנות את תזרים המזומנים בעסק
הדבר הראשון החשוב ביותר בדרך לבניית תזרים מזומנים נכון בעסק הוא הסתכלות על התמונה המלאה. על העסק לרשום את כל ההוצאות, הקרובות והרחוקות שלו ואת כל ההכנסות שהוא יודע שיכנסו, בטווח הקרוב והרחוק. בתוך ההוצאות יש לכלול כל דבר כולל: שכירות, משכורות, משיכת כסף, רכישות ועוד.
לאחר שישנה תמונה ברורה של ההוצאות וההכנסות אפשר לדעת האם העסק רווחי, האם הוא עומד להיות רווחי (או להישאר רווחי) והאם יש לבצע שינויים בהוצאות או בהכנסות. במידה והעסק נמצא על "הגבול" וללא עודפי כספים, הוא צריך לבחון כיצד לצמצם הוצאות ולבחון היטב האם הוא צריך למצוא פתרונות מימון חיצוניים. אם יש צורך באמצעי מימון כדאי לפנות לגורמים השונים מוקדם ככל האפשר, כשיש לעסק זמן וכשהוא יכול לצאת למשא ומתן ולבחון היטב את האפשרויות שלו.
במידה והתמונה מצביעה על כך שלעסק יש "עודפים" רבים, זה הזמן לשאול שאלות בנוגע ליציבות ההכנסות ולבחון האם נכון להיכנס להוצאות לצורך גדילה (או להפריש יותר כספים לבעל העסק). העסק עצמו צריך לשאוף לאיזון ולדאוג שיהיו לו כספים בצד כך שיאפשרו לו לפעול במקרים חריגים.
כיצד עסק צריך להתנהל כדי לשפר את תזרים המזומנים שלו?
- להקפיד על בקרה שוטפת (מומלץ על בסיס שבועי) אחרי תזרים המזומנים, כדי להיות "עם יד על הדופק" לגבי בעיות או קשיים פיננסיים.
- לפעול להגדלת הכנסותיו ע"י העלאת מחירים ושיפור מערך השיווק והמכירות.
- לפעול להקטנת הוצאותיו ע"י ייעול התפעול וחיסכון בהוצאותיו.
- להקפיד על ניהול תקציב מתוכנן ומותאם לתקופות של מחסור במזומנים בשל מיעוט מכירות.
- לייעל את גביית התשלומים מהחייבים לעסק ובד בבד לקבוע עם הספקים תשלומים נוחים עבור שירותיהם.
ניהול כספים תקין מונע טעויות
הסוד לבניית תזרים מזומנים הוא לראות את התמונה המלאה כל הזמן. לשם כך יש לאסוף באופן קבוע את כל ההוצאות וההכנסות כאשר היום ניתן להשתמש בתוכנות פשוטות שעוזרות בכך. כל עסק יכול למצוא את תוכנת החשבונות המתאימה לו, להכניס כל הוצאה וכל הכנסה ובלחיצה אחת לראות את התמונה הפיננסית העכשווית והעתידית.
עסקים רבים נעזרים ברואה חשבון לשם הגשת מסמכים לרשויות המיסים אך אלו לא תמיד מוציאים דו"ח כספים באופן קבוע. לכן, כדי להוריד את התלות, כדאי להחזיק בתוכנה ורצוי כזו שמסונכרנת עם הנייד כך שאפשר יהיה לתעד כל פעילות פיננסית במהירות ובקלות. ניהול תקין של הכספים מתחיל מידע, מהבנה של התמונה הפיננסית והדרך היחידה לדעת מה קורה בעסק היא לסדר את כל המסמכים תוך כדי תנועה ולא רק לקראת הגשת דו"חות.
תזרים המזומנים צריך להיות "מול העיניים" כל הזמן ולפני כל החלטה פיננסית. כדאי לדעת כי גם הגופים הפיננסיים מעדיפים לעבוד מול עסקים שיודעים מה קורה אצלם בעסק. לכן, אם הם מקבלים פניה מהעסק בנוגע לבעיה עתידית, הם ייטו לעזור ויראו בעסק כאחראי לעומת עסק שיוצר קשר לאחר שכבר עלתה בעיה. מכאן אפשר להבין כי ניהול כספים יכול למנוע טעויות, לעזור לעסק להתקיים ולקבל החלטות שנכונות לו בכל רגע נתון.