רוב העסקים עובדים תחת ישות של עוסק מורשה. אלו אשר מצליחים לאורך חודשים ושנים יכולים להעלות את השאלה מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ. המעבר לחברה בע"מ דורש התייעצות מקדימה עם עו"ד ורואה חשבון וכדאי לדעת כי התהליך לוקח קצת זמן אך בדרך כלל הוא משתלם.
ישנן סיבות רבות לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ ואלו יכולות להיות פיננסיות וניהוליות. בעוד שבעליו של עוסק מורשה אחראי על כל פעילות החברה באופן אישי, בעלים של חברה בע"מ אחראי לפעולות באופן מוגבל. כמובן, ההצלחה היא תוצאה של הבעלים, אך מבחינה משפטית חברה בע"מ היא ישות נפרדת ויש לכך יתרונות רבים.
ההבדלים המרכזיים בין עוסק מורשה לחברה בע"מ
עוסק מורשה וחברה בע"מ מתנהלים כעסק לכל דבר. לשניהם יכולים להיות עובדים, מחלקות או שהם יכולים להיות עסק של אדם אחד. שניהם גובים מע"מ מהלקוחות, חייבים בדיווחים תקופתיים לרשויות המיסים ומתקזזים על ההוצאות שלהם לכל דבר ועניין.
ישות נפרדת
ההבדל המשמעותי ביותר בין עוסק מורשה לבין חברה בע"מ הוא ההבדל המשפטי. בעוד שבעוסק מורשה הבעלים הוא העסק, במקרה של חברה, הבעלים מקבל משכורת מהחברה ולכן הוא נפרד ממנה. חשוב לציין כי חברה יכולה להעסיק אדם אחד בלבד שהוא הבעלים וגם אז הישות תהיה נפרדת.
פעמים רבות בשל ההפרדה החברה מרגישה שהיא יכולה לקחת על עצמה יותר סיכונים וזאת כיוון שהבעלים מוגנים במקרה של חובות החברה. זאת בעוד שעוסק מורשה צריך לדעת כי כל התחייבות שהוא לוקח על עצמו, הוא לוקח באופן אישי ולכן אם יהיו טענות בנושא הן יופנו אליו.
תשלום מס
כל עסק שגדל מרגיש את תשלומי המיסים שגדלים. בעוד שעוסק מורשה משלם מיסים על פי מדרגות המס, חברה בע"מ משלמת מיסים מהרווחים ועובדיה משלמים מיסים על פי מדרגות המס. כלומר, פה ישנה הפרדת מיסוי מלאה כאשר העסק משלם מיסים על כלל רווחיו בהתאם למדרגות המס ובמקרה של חברה הדבר מתפצל.
עבור עסקים רבים השיקול לעבור לישות של חברה הוא שיקול כלכלי כשהם יכולים להרוויח מתהליך זה. יש לציין כי לצד התשלום שיכול להיות נמוך יותר, יש לבצע גם הנהלת חשבונות כפולה שיקרה יותר בהשוואה לזו הרגילה אליה מחויב עוסק מורשה.
הנהלת חשבונות
בעוד שעוסק מורשה יכול לבצע את ניהול הכספים והדיווחים בעצמו, חברה בע"מ צריכה לעמוד בדרישות הנהלת חשבונות כפולה. יש לכך משמעותיות שונות מבחינת אופן הדיווח אך בסופו של דבר הנהלת חשבונות כפולה תהיה יקרה יותר לעומת זו הרגילה.
כמובן, עוסקים מורשים רבים נעזרים ברואה חשבון, לצורך דיווח קבוע או חד פעמי בסוף השנה, אך ברגע שהם יעברו להיות חברה בע"מ יהיה עליהם לבצע הנהלת חשבונות כפולה והם לא יוכלו לבצע את הדיווחים לבד. יש לציין כי בדרך כלל זהו אינו שיקול האם לעבור או לא מעוסק מורשה לחברה בע"מ, אך יש להכיר בעלויות הנדרשות לניהול היום יומי.
הזמן המתאים לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ
רבים מהעסקים המורשים נשארים בישות זו לאורך שנים רבות ולעתים אף לכל אורך פעילותם. הסיבות לכך הן נוחות הניהול, איזון בין ההכנסות להוצאות ואופי העסק עצמו. אין זה אומר שעוסק מורשה לא יכול לגדול, לצמוח ולהעסיק עובדים אלא שזוהי הבחירה הנכונה עבורו.
עסקים רבים אשר יכולים להמשיך לפעול כעוסק מורשה יכולים לקבל ייעוץ עסקי שייתן חוות דעת מקצועית האם הגיע הזמן לעבור לחברה בע"מ והאם עדיף להם לעבור לחברה. כדי לקבל את התשובה לכך כדאי לעבור על הסעיפים הבאים ולהבין כיצד כל אחד יכול להשפיע על ההחלטה.
עליה בהכנסות ללא עליה משמעותית בהוצאות
כלל אצבע אומר שעסק אשר המחזור שלו עולה על 500,000 שקלים בשנה, צריך להפעיל שיקול דעת ולבחון את המעבר לחברה בע"מ. הסיבה לכך היא שבדרך כלל במחזורים אלו העסק כבר משלם מיסים גבוהים (אשר יכולים להגיע גם ל-50% מהרווחים) והתנהלות כחברה בע"מ יכולה לצמצם את העלויות על התשלומים הללו.
על אף ההמלצה, חשוב לא פחות לבחון את ההכנסות מול ההוצאות וכאשר הפער גדול יותר לטובת ההכנסות אז יש לשקול מעבר לחברה בע"מ. ברגע שההכנסות וההוצאות מאוזנות, תשלומי המיסים לא גבוהים ולכן לא בטוח שאפשר יהיה להרוויח מהמעבר לחברה בע"מ. מומלץ מאד להתייעץ עם רואה חשבון עוד לפני ההחלטה לשנות את הישות העסקית, להבין את כל היתרונות, החסרונות ולראות כמה אפשר להרוויח מהמעבר.
כניסה לתחומים מאתגרים חדשים
עסק אשר רוצה להיכנס להשקעות מיוחדות ולתחומים מאתגרים חדשים שהוא לא היה בהם קודם, צריך לשקול לעבור לחברה בע"מ. הסיבה לכך היא שכשהעסק מתרחב לתחומים חדשים הוא לוקח על עצמו סיכונים וכשהוא רוצה להיות מוגן מפני ההשלכות עליו להיות נפרד מהעסק. בעוד שעוסק מורשה אחראי לעסק מבחינה משפטית, אם הוא יקים חברה, היא זו שתהיה אחראית מבחינה משפטית.
כאשר העסק רוצה להתרחב לתחומים שהוא עוד לא מכיר ולקחת על עצמו סיכונים, הוא צריך לחשוב לא רק על ההצלחה אלא גם על ביתו ולכן הקמת חברה בע"מ יכולה להיות צעד נבון. כמובן, אין זה אומר שמרגע הקמת החברה אפשר לעשות כל העולה על הדעת אך קל יותר לקחת סיכונים בעזרת ליווי עסקי המלווה בייעוץ שיווקי על מנת להיכנס להשקעות על חשבון רווחי החברה במינימום סיכון לבעלים.
הבאת שותף עסקי
כניסה של שותף עסקי יכולה להיות צעד גדול ומשמעותי שייקח את העסק קדימה אל השלב הבא. עם זאת, ברגע שהשניים (או יותר משניים) פועלים תחת עוסק מורשה, כל אחד לוקח סיכון בגין הפעולות של השני. חברה בע"מ היא דרך להקים שותפות עם פחות דאגות כאשר השותפים יכולים להיות משקיעים והם יכולים להיות עובדי החברה ולקבל משכורת.
כאשר העסק מחליט להביא שותף, מכל סיבה שהיא, הוא צריך לשאול האם נכון יותר להתנהל כחברה בע"מ או האם נכון להמשיך לפעול כעוסק מורשה. לנושא זה יש השלכות רבות ובמיוחד לעסק קיים כשהשותף יכול להיכנס ללא השקעת כספים או בתנאי להשקעת כספים. כמובן, יש להסדיר את נושא השותפות לפני ההחלטה להקים חברה ולקבוע מה יהיה תפקידו של כל אחד מהשותפים בחברה.
פניה למשקיעים
עסקים שפניהם לחדשנות צריכים לא פעם להביא משקיעים מבחוץ. הם לא בהכרח מחפשים שותפים עסקיים שיהיו בעלי תפקידים בחברה אך הם כן זקוקים לכספים כדי להצליח להביא את "הדבר הבא" לעולם. לעוסק מורשה קשה מאד לפנות לשותפים (עד בלתי אפשרי) וזאת כיוון שאין הפרדה בין הבעלים לבין הפעילות העסקית.
עסקים אשר מבינים שהם צריכים או רוצים לפנות למשקיעים חיצוניים, צריכים להבין כי ככל הנראה הדרך לעשות זאת היא להקים חברה בע"מ וזאת גם אם הם עדיין לא רווחיים או לא מגיעים לתקרות מס גבוהות במיוחד. רוב המשקיעים לא יתייחסו ברצינות לעוסקים מורשים אשר מגייסים כספים ולכן הדרך היחידה לגדול במקרה זה היא להקים חברה.